DANSSTIJLEN

 

 

 

 

 

 

HIPHOP
Hiphop is veel meer dan een dansstijl. Het is een levensstijl. Het is ontstaan in New York in de jaren ’70. Hiphop dans is eigenlijk stoer bewegen op de maat van de muziek. Het combineert zachte en ruwe bewegingen. De acrobatische bewegingen maken het nog spannender.

HIPHOP LYRICAL
Hiphop Lyrical is een van de bekendste en meest gevraagde dansstijl. Met Hiphop Lyrical zijn de bewegingen op de tekst van het nummer gemaakt. Je kunt de tekst uitbeelden, maar je kunt er ook willekeurige bewegingen op doen. Dit maakt Hiphop Lyrical leuk, uitdagend en vernieuwend.

STREETDANCE
Streetdance is een dans die op straat is ontwikkeld. Het is ook een onderdeel van de Hiphop en R&B cultuur. Het is ontstaan in New York, begin jaren ’80. Er werd veel uit protest op straat gedanst, vooral in de achterbuurten. Vaak zijn de dansers in wijde baggy broeken en T-shirts gekleed.

KLASSIEK BALLET
Ballet is een klassieke dansvorm. Kernmerken voor ballet zijn oa dansen op spitzen en dansen met balletschoenen met verharde neuzen. In moderne ballet wordt er vaak gedanst op schoeisel (voetkleding) of op blote voeten. De Russische choreograaf Marius Petipa wordt wel gezien als de vader van klassieke ballet.

DANCEHALL
Dancehall is een dansvorm waarbij hiphop en reggae worden gecombineerd. Het is een ritmische en stoere dansstijl waarbij er gedanst wordt op muziek met een duidelijke reggaebeat. Bij Dancehall komen veel losse, grote bewegingen voor waarbij de flow van de muziek en de bewegingen belangrijk is.

BREAKDANCE
Breakdance is ontstaan eind jaren 70, begin jaren 80 in de achterstandswijken van New York en is één van de bekendste hiphop vormen. Bij breakdance draait het om een eigen stijl, originaliteit en expressie. De mensen die aan breakdance doen noemen zichzelf B-Boys/B-Girls. Breakdance heeft allerlei traditionele bewegingen overgenomen uit Afirkaanse dans, capoeira en Chinese vechtsporten.

HOUSE
House is een dans waarbij je elementen terug kunt vinden van capoeira, tapdansen, jazz, salsa etc. Deze dans is te combineren met andere dansstijlen zoals hiphop. House wordt daarom ook gezien als een onderdeel van hiphop.

MOVES4KIDS
Rennen, springen, rollen, kruipen vallen en weer opstaan… Een peuter ontdekt de wereld om zich heen en is daarbij constant in beweging. In de les MOVES4Kids wordt de kinderen spelenderwijs de beginselen van de dans bijgebracht en staat plezier centraal. Door middel van vrij bewegen en eenvoudige bewegingsopdrachten ontdekt het kind zijn lichaam, de ruimte, zijn emoties en is tegelijkertijd bezig met het ontwikkelen van zijn muzikaliteit, coördinatie, creativiteit en taal. Korte oefeningen worden gecreëerd vanuit de begrippen durf, fantasie, expressie, concentratie, samenspel en houding.

MODERN
Aan het begin van de 20ste eeuw is de moderne dans ontstaan toen veel klassieke dansers en choreografen hun eigen weg gingen. Modern kan op alle soorten muziek worden uitgevoerd, van klassiek tot pop! Bij modern dient het lichaam als expressie- en communicatiemiddel, door de bewegingen van de dansers beelden ze emoties uit. In tegenstelling tot klassieke dans wordt er veel op de grond bewogen.

LOCKING Bij locking wijs je veel met je handen en zwaai je veel met je armen en benen. Locking is een vrolijke dans dat veel wordt beoefend in de hiphop wereld. Deze dans is een van de oudste vormen van hiphop.

VOGUEING
Vogueing focust erg op het ontwikkelen van stage performance. Met uitdagende gestyleerde choreografieën wordt het vrouwelijke naar voren gebracht. Er worden poses geïmiteerd van modellen van de covers van het modeblad Vogue. De elegante manier van wisselen van poses wekt de illusie van een vloeibaar lichaam.